• Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Deväť žiakov Strednej odbornej školy strojníckej sa zapojilo do postupovej súťaže Olympiáda v anglickom jazyku, kde si porovnali svoje jazykové schopnosti v oblasti slovnej zásoby, gramatiky, počúvania a čítania s porozumením, ale i v priamej ústnej komunikácii. Najvyšší počet bodov  vybojoval žiak III.NA triedy Frederik Hrubša, na druhom a treťom mieste sa umiestnili Jakub Šmida z II.M a David Danajka zo IV.N. Okresného kola v Senici sa zúčastnil Jakub Šmida, ktorý obsadil tretie miesto. Srdečne gratulujeme.

        • Zelená kvapka krvi
          • Zelená kvapka krvi

          • Býva pekným študentským zvykom maturantov po stužkovej slávnosti si dopriať tzv. dozvuky, odreagovať sa a zabrať pred náročným obdobím maturít. Naši maturanti IV. N triedy si ale z dobrých zvykov ťažkú hlavu nerobia, radšej sami vymýšľajú niečo netradičné.
            Musíme však uznať, že ich počin je naozaj chvályhodný. V utorok skoro ráno sa pred cestou do školy zastavili v skalickej nemocnici na hematologickej ambulancii a po nutnom vyšetrení niektorí z nich darovali najvzácnejšiu tekutinu človeka – krv. David Danajka,  Martin Marek, Lukáš Košík, Martin Bilovský, Martin Havel, Erik Romer, Lukáš Rehák, Juraj Čelústka a  Adam Smolinský.
            Azda ich motivoval spolužiak David Danajka, ktorý už darcom krvi je, možno len vôľa urobiť dobrý skutok. V každom prípade sme hrdí, že naši žiaci vedia tvoriť aj nové a ľudské tradície. Ďakujeme.

          • SOŠS má novú riaditeľku

          • Dňa 2.1.2019 bola do funkcie riaditeľky Strednej odbornej školy strojníckej uvedená Mgr. Katarína Zelenková, ktorá sa stala riaditeľkou na základe výsledku výberového konania, konaného dňa 14.12.2018 v Trnave.
            Poverenie novej riaditeľke odovzdali zástupcovia zriaďovaťeľa TTSK Ing. Peter Beck a PaedDr. Slávka Franková za prítomnosti zamestnancov školy.

          • Národný projekt

          • Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality OVP

            Realizátorom projektu je Štátny inštitút odborného vzdelávania. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Ľudské zdroje. Cieľom projektu je zvýšiť kvalitu odborného vzdelávania a prípravy reflektujúc potreby trhu práce. Našim cieľom je uľahčiť prechod od vzdelávania k zamestnanosti a zlepšovanie systémov odborného vzdelávania a prípravy.

             

          • Privítali sme vzácnu návštevu z Českej republiky

          • Piatok, 7.12.2018

            Zástupcov Ministerstva priemyslu a obchodu ČR, stavovských organizácií a stredných škôl ČR privítali na pôde školy riaditeľka školy a poradca župana TTSK. Českí partneri sa zaujímali o rozvoj odborného vzdelávania a prípravy našich žiakov a systém duálneho vzdelávania, diskutovali s riaditeľkou školy o implementácii zákona č.61/2015 o odbornom vzdelávaní a príprave do praxe, o výhodách a nevýhodách vstupu do SDV. Pri prehliadke odborných učební, školských dielní a Školiaceho centra Schaeffler Skalica, spol. s r.o. sa zástupcovia českých inštitúcií venovali otázkam inovácií OVP v spolupráci so zamestnávateľom. Riaditeľ podniku Schaeffler Skalica Ing.Miroslav Janota a riaditeľka školy prezentovali koncepciu rozvoja OVP a SDV.

          • Kam na strednú?

          • 5.12.2018

            Športová hala v Trnave hostila zástupcov stredných škôl, ktorí prišli deviatakom a rodičom odprezentovať vzdelávacie programy, odborné vzdelávanie a prípravu stredoškolákov, systém duálneho vzdelávania a spoluprácu so zamestnávateľmi v rozvoji odborného vzdelávania. Organizátorom podujatia bol Trnavský samosprávny kraj. Žiakov prišiel pozdraviť aj trnavský župan,ktorému stredoškoláci odprezentovali svoje práce. Našu školu zastupovali Ing.,Mgr.Záluby Miroslav zo Školiaceho centra Schaeffler Skalica, spol. s r.o. a riaditeľka školy.

          • Prezentácia stredných škôl v Holíči

          • 28.november 2018

            Holíčský zámok hostil zástupcov stredných škôl, ktorí prišli návštevníkom, deviatakom a ich rodičom, výchovným poradcom základných škôl ukázať, ako sa pripravujú žiaci stredných škôl na svoje budúce povolania. Sabina Volečková, Martin Gábor a Noel Fleischmann spolu so zástupcami školy a podniku Schaeffler Skalica, spol. s r.o. prezentovali našu školu, odborné vzdelávanie a systém duálneho vzdelávania. Žiaci základných škôl sa pýtali hlavne na podmienky štúdia v štvorročných študijných odboroch, výhody v systéme duálneho vzdelávania a na mimoškolské aktivity. Organizátorom podujatia bolo CPPPaP Holíč.

          • Deň otvorených dverí

          • Vážení rodičia a žiaci,

            pozývame vás na Deň otvorených dverí v SOŠ strojníckej Skalica, ktorý sa uskutoční dňa 21.11.2018 (streda) v čase od 13,30 do 15,30 hod. Naši učitelia, majstri odbornej výchovy a žiaci vás budú sprevádzať v priestoroch teoretického a praktického vyučovania. 

          • Deň boja za slobodu a demokraciu

          • 16.11.2018

            Pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu (17.november) a Medzinárodného dňa študentstva sa naši žiaci zúčastnili v piatok 16.11.2018 spomienkového podujatia pred pamätnou tabuľou Mestskej knižnice v Skalici. 

          • Športový deň u skalických strojárov

          • 16.11.2018 v Športovej hale SOŠ strojníckej Skalica

            Dňa 16. novembra 2016 sa v športovej hale SOŠS Skalica uskutočnil Florbalový turnaj z príležitosti Dňa študentstva. Turnaj bol organizovaný Žiackou školskou radou pri SOŠS Skalica a zúčastnili sa ho všetky ročníky školy, pričom jednotlivé triedy zohrali v dvoch skupinách zápasy medzi sebou a do finále postúpili prvé dva víťazné tímy z jednotlivých skupín. Vo finále si tesným víťazstvom žiaci IV. N triedy zabezpečili tretie miesto.  Vzájomný súboj dvoch najlepších tímov skončil prehrou druhákov, a tak na druhom mieste sa umiestnili žiaci II. A a víťazstvo v turnaji si vybojovali už tradične chlapci IV.F triedy.

            Veľká vďaka patrí Ing. Alene Mikerovej a Mgr. Beáte Rusnákovej -  zástupkyni RŠ, ktoré zabezpečili organizačnú stránku turnaja.

            Turnaj sa  naozaj vydaril, žiaci si zdravo zasúťažili, chlapsky prijali prehry, tešili sa z výhier a čestne si pripomenuli udalosti spred 29 rokov, ktoré im dali možnosť  žiť a študovať v demokratickej spoločnosti.

          • Burza informácií a prezentácia stredných škôl v Senici

          • 15.11.2018

            Zástupcovia stredných škôl a zamestnávateľov sa stretli v Kultúrnom dome v Senici, aby prezentovali svoje vzdelávacie programy, duálne vzdelávanie a mimoškolské aktivity. Žiaci 9.ročníkov základných škôl spolu so svojimi učiteľmi a výchovnými poradcami sa zaujímali o možnosti štúdia na jednolivých stredných školách na Záhorí. Zastúpenie mali aj stredné školy zo širokého okolia, z Myjavy, Starej Turej a z Trenčína. Našu školu prezentovali žiaci Sabina Volečková a Martin Gábor spolu so zástupcom pre praktické vyučovanie Ing.M.Mihálom. Partnerský podnik Schaeffler Skalica, spol. s r.o. zastupovali L.Kočiš a Ing.,Mgr.Záluby Miroslav.

          • Školské kolo stredoškolskej súťaže ZENIT

          • 14.11.2018

            V dňoch  24.októbra 2018 ( testová časť, technologický postup), 12. a 13. novembra 2018 ( praktická časť  -   výroba zadaných súčiastok )  sa uskutočnilo školské kolo postupovej súťaže ZENIT. Zúčastnilo sa na ňom 9 žiakov  študijných  odborov mechanik  nastavovač  a programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. Boli to žiaci štvrtého, tretieho a druhého ročníka:  

             IV. F      -     JABLONICKÝ  Libor                                                                                

             IV. P      -     JURČA  Róbert                                                                                  

             IV. P      -     LUKOVIČ  Marek                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

             IV. N      -     BILOVSKÝ  Martin                                                                                 

             IV. N       -    DANAJKA  Dávid                                                                            

             III. NA      -  HRUBŠA  Frederik                                                                          

             III. NA     -   GÁBOR  Martin                                                                               

             III. NB     -   HELEŠI  Sebastián                                                                           

             II. N        -   KULHÁNEK  Adam                                                                                                   

            Testová časť ( 20 otázok ) a vypracovanie technologického postupu tejto súťaže  sa uskutočnili v učebni

            č. 3 – NB. Na príprave a realizácii  sa podieľal  učiteľ teoretického vyučovania Ing. Ján MOLČAN.

            Do ďalšieho kola (praktická časť) postúpilo  6 najlepších súťažiacich po testovej časti a vypracovaní technologického postupu.

            Praktická časť ( výroba zadaných súčiastok ) sa uskutočnila v priestoroch odborného výcviku pod odborným dohľadom majstra Bc. Antona JAKUBCA a majsterky Jany MORÁVKOVEJ. Garantom praktickej časti súťaže ZENIT bol zástupca riaditeľky školy pre odborný výcvik Ing. Miroslav Mihál.                                

            Technologické postupy hodnotil  Ing. Molčan, testovú časť a výrobky súťažiacich uvedení majstri.                    Keďže sa jedná o postupovú súťaž, do krajského kola postúpili najlepší riešitelia. V krajskom kole súťaže ZENIT v strojárstve našu školu budú reprezentovať : Róbert JURČA - trieda IV.P a Sebastián HELEŠI – trieda  III.NB. Krajské kolo súťaže ZENIT sa uskutoční  19. novembra  2018 v SOŠ technickej v Galante.

            Vyhodnotenie celoškolského kola súťaže ZENIT v strojárstve.                Umiestnenie:                                                                                                      

            1.  JURČA  Róbert                             IV.P                253,5  bodov                         

            2.  HELEŠI  Sebastián                        III.NB             224,5  bodov     

            3.  JABLONICKÝ  Libor                      IV.F                212      bodov                     

            4.  BILOVSKÝ  Martin                       IV.N                195,5  bodov                    

            5.  KULHÁNEK  Adam                       II.N                 185     bodov                       

            6.  HRUBŠA  Frederik                       III.NA              170     bodov                        

            7.  LUKOVIČ  Marek                         IV.P                   34,5  bodov                      

            8.  GÁBOR  Martin                           III.NA                 32     bodov                    

            9.  DANAJKA  Dávid                         IV.N                   27,5  bodov                                  

              Všetkým účastníkom celoškolského kola súťaže ZENIT  v strojárstve patrí úprimné poďakovanie za aktívny prístup.

          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            pozývame vás na rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 14.11.2018 (streda) od 15,00 hod. v jednotlivých triedach v priestoroch teoretického vyučovania SOŠ strojníckej Skalica.

            Tešíme sa na vašu účasť.

          • Stretnutie s výchovnými poradcami

          • 9.11.2018 - SOŠ obchodu a služieb Trnava

            Zástupcovia stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja prezentovali učebné a študijné odbory pre výchovných poradcov trnavských základných škôl. Našu školu a jej vzdelávacie programy prezentovali zástupca riaditeľky školy Ing.Mihál Miroslav a zástupca Školiaceho centra Schaeffler Skalica, spol. s r.o., Ing.,Mgr.Miroslav Záluby, ktorý sa zameral hlavne na systém duálneho vzdelávania v študijných odboroch mechanik nastavovač a mechanik-mechatronik.

          • Prezentácia stredných škôl

          • 7.11.2018, Kultúrny dom Myjava

            Aj v tomto školskom roku sa zúčastňujeme prezentácií stredných škôl. Kultúrny dom v Myjave hostil zástupcov stredných škôl, ktorí prezentovali žiakom základných škôl svoje vzdelávacie programy. Našu školu zastupovali žiaci Sabina Volečková a Martin Gábor spolu so zástupcom RŠ pre praktické vyučovanie Ing.Mihálom M. Podnik Schaeffler Skalica, spol. s r.o. mal tiež svoje zastúpenie.