• Oznam pre rodičov

          • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

            Dňa 18.apríla 2018 (streda) o 15,00 hod. sa uskutoční rodičovské združenie v jednotlivých triedach podľa rozpisu, ktorý bude vyvesený pri vrátnici školy.

          • Divadelné predstavenie ANTIGONA

          • 17.4.2018 Slovenské národné divadlo Bratislava

            Divadelné predstavenie Antigona v réžii Ondreja Spišáka mali možnosť zhliadnuť žiaci III. A, III. PS a IV. P triedy spolu s pedagogičkami Ing. Evou Liskovou, Mgr. Tatianou Vaculovou a Mgr. Ivanou Janotovou v utorok 17. apríla 2018 v SND Bratislava.

            Príbeh o ilegálnom pochovaní či nepochovaní brata označeného ako nepriateľa štátu, zásadný spor Antigony s vládcom Kreónom, vzrušuje dodnes, pričom každá doba si sama vynucuje nové a nové významové konotácie. Súčasným zrakom možno vidíme Antigonu skôr ako prvú rebelku európskej drámy. Rebelku, ktorá sa nezastaví pred ničím, ani pred rizikom vlastnej záhuby. Antigona obetuje samu seba, lebo sa nechce pokoriť pred autoritatívnou a skazenou mocou.

            Vynikajúce herecké výkony a zaujímavé spracovanie antickej tragédie prinútilo žiakov aj dospelých divákov zamyslieť sa nad skutočnou hodnotou zmysluplného života.

          • Deň narcisov

          • 13.4.2018 - Skalickí strojári sa zapojili do zbierky v rámci 22.ročníka Dňa narcisov v spolupráci s Ligou proti rakovine.

            V piatok 13.4.2018 sa Slovensko zafarbilo na žlto. Symbolom tohto dňa je žltý narcis, ktorý symbolizuje jar a nádej, ktorý si ľudia pripínajú na svoj odev, aby týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami postihnutými rakovinou. Do ulíc slovenských miest a obcí vyšli tisíce dobrovoľníkov, aby pomohli v rámci 22. ročníka celoslovenskej zbierky Dňa narcisov.

            Som rada, že medzi dobrovoľníkmi, ktorí pomáhajú so zbierkou, sú každoročne i študenti  našej školy v spolupráci s Ligou proti rakovine pod vedením Ing. Bernhauserovej.

            Tento rok boli dobrovoľníci v Gbeloch, Skalici - v uliciach a podnikoch napr. Schaeffler, Protherm, Didaktik, AKE, Danex, Ploberger. Stretli sa všade s pozitívnym ohlasom a ľudia prispievali rôznymi sumami na dobrú vec.

            Poďakovanie patrí nielen študentom – dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí ochotne prispeli do zbierky.

            Marta Pertlová, majsterka OV

          • Expozícia kníhtlače

          • Dňa 11. apríla 2018 mali žiaci III. F a III. N triedy pod pedagogickým dohľadom Ing. Jána Molčana a Ing. Evy Liskovej  možnosť  navštíviť novootvorenú Expozíciu kníhtlače v priestoroch bývalej budovy škarniclovskej tlačiarne (na Škarniclovskej ulici č. 3 v Skalici). Expozícia približujúca mnohými autentickými  zariadeniami, tlačou i informačnými panelmi históriu 350-ročnej tradície kníhtlače v Skalici bola slávnostne otvorená v septembri  2017.  Expozícia vznikla z dávnejšieho podnetu PhDr. Petra Brezinu a Petra Macháčka, realizovali ju zo svojich zbierok Západoslovenské tlačiarne a PhDr. Peter Brezina v spolupráci s Mestom Skalica.

          • Finančná gramotnosť

          • 9.4.2018 - Štvrtáci opäť diskutovali o finančnej budúcnosti

            V rámci Národného štandardu finančnej gramotnosti získali naši štvrtáci cenné informácie do života ohľadom používania spoľahlivých informácií a uplatňovania rozhodovacích procesov v osobných financiách. Zástupkyne spoločnosti PARTNERS GROUP SK v rámci druhého bloku prednášok a cvičení zamerali prácu so žiakmi na úver a poistenie. Zástupcovia spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko sa zamerali na doplnkové dôchodkové sporenie, mzdy a odvody, sociálne poistenie, dane a možnosti financovania bývania. Úver a dlh, sporenie a investovanie sú neodmysliteľnou súčasťou finančnej budúcnosti.

          • Hurbanov pamätník

          • Dňa 6. apríla 2018 sa v Hlbokom konala okresná súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy a v tvorbe divadiel poézie 50. Hurbanov pamätník.

            Našu školu v tomto roku reprezentovali Jakub Šmida – žiak I. M triedy s básňou Samozrejmé veci a žiak IV. FN triedy René Veis s prózou Posledná vec. V silnej konkurencii sa naši chlapci neumiestnili, no porotu aj publikum zaujali. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

          • MLADÝ EURÓPAN 2018

          • 28.03.2018 - Kultúrny dom v Senici

            Dňa 28. marca 2018 sa žiaci našej školy Martin Marek, Tomáš Peško a Lukáš Rehák zúčastnili 13. ročníka regionálnej súťaže Mladý Európan.

            Celoslovenskú súťaž Mladý Európan vyhlasujú každoročne zastúpenie Európskej komisie a 9 regionálnych informačných centier Europe Direct.  Poslaním súťaže je zvýšiť všeobecné povedomie a vedomosti o Európskej únii. Tohtoročná súťaž prebiehala už po trinásty raz aj v meste Senica, kde si svoje vedomosti zmerali študenti z 13 stredných škôl z regiónu. Účasť na podujatí prijala i štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Oľga Nachtmannová a primátor mesta Senica Branislav Grimm, ktorí spoločne otvorili začiatok podujatia. Záštitu nad súťažou v tomto roku prevzal podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Partnerom súťaže je Úrad vlády SR.

            Súťaž pozostávala z testu o Európskej únii, jazykovej krížovky a obrázkového kvízu. Našim chlapcom za aktívnu účasť ďakujeme.

          • INEKO hodnotilo stredné školy

          • 27.03.2018 Oproti minulému roku sme sa polepšili o dve priečky, zo 7. na 5.miesto v Trnavskom samosprávnom kraji, v skalickom a senickom regióne na 2.mieste za Obchodnou akadémiou Senica, v Skalici najlepší zo stredných škôl...

            Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy každoročne hodnotí stredné školy a zostavuje rebríček škôl podľa viacerých kritérií. Kritériami hodnotenia sú napr. uplatnenie absolventov SŠ (absolventská miera nezamestnanosti), výsledky štátnej školskej inšpekcie na školách, počty učiteľov a žiakov vrátane informácie o počte žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a informácie, do akej miery učitelia využívajú informačné technológie, finančné zdroje škôl v prepočte na jedného žiaka,... Naša škola podľa aktuálneho hodnotenia postúpila o dve priečky a je medzi TOP 5 najlepšími strednými odbornými školami v Trnavskom samosprávnom kraji.

          • Peter Miták na celoštátnom kole strojárskej súťaže ZENIT

          • 22.03.2018  Dolný Kubín - 2.miesto v celoštátnom kole súťaže ZENIT - kategória strojárstvo B1 vybojoval náš mechanik nastavovač

            B1_Strojarstvo_vysledkova_listina Zenit 2018.pdf

            Stredná odborná škola polytechnická v Dolnom Kubíne – Kňažej hostila víťazov krajských kôl odbornej súťaže ZENIT v deviatich kategóriách. Náš štvrták z IV.FN triedy Peter Miták súťažil ako víťaz krajského kola v kategórii strojárstvo B1 v silnej konkurencii najlepších strojárov z celého Slovenska. Súťažiaci ukázali svoje odborné vedomosti a zručnosti, zároveň ukázali kvalitnú odbornú prípravu na súťaž.

            Na 19. ročníku celoštátnej súťaže ZENIT v strojárstve, ktorá sa konala v dňoch 20. - 22. marca 2018 v priestoroch školy pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, stál na stupni víťazov aj skalický strojár Peter Miták, ktorý získal 2.miesto. Je to historicky najlepšie umiestnenie žiaka našej školy. Peter Miták sa pripravoval na súťaž s učiteľom odborných predmetov Ing.Molčanom J. a majstrami odbornej výchovy. Odborné zručnosti získal aj počas odborného výcviku v strojárskej výrobe. Srdečne blahoželáme k úspechu!

          • Učitelia sa stretli s primátorom

          • 21.03.2018 Kultúrny dom v Skalici

            Primátor mesta Skalica sa stretol s učiteľmi základných a stredných škôl pri príležitosti Dňa učiteľov. V Kultúrnom dome v Skalici sa stretli zástupcovia škôl a školských zariadení, ktorým primátor poďakoval za ich prácu, vyzdvihol učiteľské povolanie a zaželal im veľa úspechov pri práci s deťmi a mládežou. S primátorom sa stretli riaditeľka školy, učitelia Mgr.Hnilicová Danka, Ing.Molčan Ján a majsterka OV Ing.Petráková Mária.

          • Prezentácia Materiálovotechnologickej fakulty STU

          • 22.02.2018 - zástupca MtF STU Trnava odprezentoval štúdium maturantom zo IV.P triedy

            Zástupca Materiálovotechnologickej fakulty STU so sídlom v Trnave navštívil našich programátorov zo IV.P triedy s cieľom prezentovať Ústav aplikovanej informatiky, automatizácie a mechatroniky, laboratóriá, technológie, študijné programy a výhody štúdia na fakulte. Fakulta disponuje modernými laboratóriami a výskumnými pracoviskami pre simuláciu technologických procesov, pre vývoj a projektovanie riadiacich systémov, laboratóriami informačných technológií a numerických simulácií. Zaujímavosťou je laboratórium programovania logických automatov (PLC).

          • Štvrtákov prekvapil riaditeľ podniku Schaeffler Skalica, spol. s r.o.

          • 19.02.2018 - Vzácna návšteva na pôde školy ocenila Petra Mitáka zo IV.FN triedy

            Riaditeľ podniku Schaeffler Skalica, spol. s r.o. Ing.Miroslav Janota a vedúca personálneho oddelenia podniku Ing.Elena Kolínková sa stretli s maturantmi z IV.FN triedy študijného odboru mechanik nastavovač. Riaditeľ podniku povzbudil maturantov pred maturitnými skúškami, vyzdvihol záujem žiakov pracovať v strojárskom priemysle a zároveň aj potrebu ďalšieho vzdelávania. Zástupcovia podniku zablahoželali P.Mitákovi k úspechu v krajskom kole strojárskej súťaže ZENIT, popriali mu veľa úspechov pri reprezentácii školy v celoštátnom kole, ktoré sa v marci 2018 uskutoční v Dolnom Kubíne. 

          • Budeme modernizovať z eurofondov

          • 15.02.2018 - Projekt Budovanie Centra odborného vzdelávania a prípravy pre strojárstvo

            Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré je riadiacim orgánom pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP), vyhodnotilo prvé kolo žiadostí o nenávratný finančný príspevok na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní. Do prvého kola bolo predložených spolu 107 projektov v hodnote  68,8 mil. eur. Schválených bolo doteraz 77 projektov v hodnote 50,24 milióna eur. (zdroj www.mpsr.sk)

            Bližšie informácie nájdete na http://www.mpsr.sk/?navID=1&id=12586

            SOŠ strojnícka Skalica predložila projekt Budovanie Centra odborného vzdelávania a prípravy pre strojárstvo, ktorý je zameraný na modernizáciu praktického vyučovania skalických strojárov, zabezpečenie moderného materiálno-technického vybavenia školských dielní v celkovej výške 906 610,45 Eur. 

            tt_vuc_irop_stredne_odborne_skoly_1_kolo_vysledky_(3).pdf

          • DOD - Strojnícka fakulta STU Bratislava

          • 15.02.2018 - Skalickí strojári v priestoroch Strojníckej fakulty STU v Bratislave

            Dňa 15. februára 2018 sa žiaci našej školy v sprievode zástupcu riaditeľky školy pre praktické vyučovanie Ing.Mihála M. a majsterky OV Pertlovej M. zúčastnili Dňa otvorených dverí na Strojníckej fakulte STU v Bratislave. Študenti fakulty nás sprevádzali po laboratóriách  a pútavou formou nám zo svojho pohľadu priblížili odbornú náplň ich štúdia. A tak sme sa postupne zoznámili s Laboratóriom CNC výrobnej techniky, Laboratóriom rezných nástrojov, Laboratóriom partikulárnych látok, Laboratórium GEKON - generatívne konštruovanie a neobišli sme ani Laboratórium mechatroniky. Taktiež sa naši žiaci aktívne zapájali aj do sprievodných akcií podujatia. Mohli si tak vyskúšať ako pracuje simulátor zvárania elektrickým oblúkom a vidieť robota v akcii. Dokonca žiak II.NA triedy Martin Gábor vyhral jednu zo súťaží zameranú na ovládanie robota. Návštevu podujatia žiaci hodnotili veľmi pozitívne a k jej úspešnému priebehu prispeli aj sami svojím príkladným správaním. Organizátorom DOD sme poďakovali za zabezpečenie autobusovej dopravy pre našich strojárov.

          • Majstrovstvá skalického okresu vo futsale

          • 6.február 2018 - Stredoškoláci zabojovali v Holíči

            Skalickí strojári sa zúčastnili školských Majstrovstiev skalického okresu vo futsale.

            V improvizovanej zostave podali bojovný a disciplinovaný výkon. Celkovo obsadili 2. miesto po výsledkoch jednotlivých zápasov. Prehrali sme so strednou školou Via Humana 3:1. zvíťazili nad SOŠ J.Čabelku Holíč 3:1 a porazili SOŠe Gbely 5:0.

            Reprezentovali nás žiaci:

            Hačunda F.    2 góly

            Ivánek F.        1 gól

            Kuník F.         3 góly

            Neuročný R.  1 gól

            Studenič P.    1 gól

            Daňhel F.       1 gól

            Negrean

            Šipoš A. - brankár

            Žiaci sa pripravovali na turnaj pod vedením Mgr.Jozefa Mrvu.

            Žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Návšteva knižnice

          • 5.2.2018 Skalica

            V pondelok 5. 2. 2018 žiaci I. M triedy odbor mechanik-mechatronik navštívili Mestskú knižnicu v Skalici,  ktorá sa nachádza v Gvadányiho kúrii.  Renesančný objekt je typom redukovaného mestského paláca, ktorý vznikol spojením dvoch stredovekých domov a bol barokovo upravený v polovici 18. storočia. Tento zaujímavý objekt s ešte zaujímavejším obsahom žiakom ukázala a sprístupnila riaditeľka  knižnice Mgr. Ľubica Rozborilová.