• 100. výročie vzniku ČSR a príchodu Československej dočasnej vlády pre Slovensko do Skalice

          • 6.novembra 2018

            Žiaci tried II.M a III.A sa zúčastnili spolu so svojimi učiteľmi Mgr.Vaculovou T. a Ing.Palackom P. odhalenia pamätnej tabule na priečelí Mestského úradu v Skalici. Prítomní boli členovia vlády SR na čele s premiérom Petrom Pellegrinim a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Vo svojom príhovore Peter Pellegrini okrem iného uvádza: „Príchod dočasnej vlády do Skalice 6. novembra 1918 je významný míľnik slovenského národa. Dočasná vláda, ktorá sa ujala moci, musela obhájiť predovšetkým hranice. Na Slovensku bola mimoriadne zložitá situácia aj preto, že maďarská vláda sa nechcela vzdať nášho územia. Skaličania môžu byť hrdí na to, že sa Skalica de facto stala hlavným mestom Slovenska.“

          • Divadelné predstavenie

          • 6.11.2018

            Aj v novom školskom roku 2018/2019 žiaci Strednej odbornej školy strojníckej v Skalici  zavítali do bratislavského SND, aby si pozreli kabaretné predstavenie Vysoká škola diváckeho umenia v réžii Józsefa Czajlika.

            Byť ozajstným divadelným divákom si vyžaduje ozaj veľké úsilie, odvahu a schopnosti – práve o tejto skutočnosti nás svojimi výkonmi presvedčili herci Robert Roth, Alexander Bárta a Daniel Fischer. A vysokoškolské štúdium pod ich hereckým vedením nedovolí nezamyslieť sa nad spoločnosťou, jej hodnotami a najmä budúcnosťou – a to nielen budúcnosťou diváka.

            Predstavenie študentov nielen zaujalo, no aj vyvolalo množstvo otázok, ktoré nie vždy majú správnu odpoveď. No dojmy získané zhliadnutím predstavenia sú natrvalo vpísané do študentskej pamäti.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo SOŠ strojníckej Skalica udeľuje žiakom riaditeľské voľno dňa 29.10.2018 (pondelok) z prevádzkových dôvodov.

            Od 30.10.2018 do 2.11.2018 - jesenné prázdniny.

          • Návšteva divadelného predstavenia - Divadlo Jána Palárika v Trnave

          • V poslednom októbrovom týždni 25. 10. 2018 sa žiaci našej školy zúčastnili divadelného predstavenia v Divadle Jána Palárika v Trnave Ťapákovci, ktoré v klasickej literatúre patrí ku skvostom realizmu autorky Boženy Slančíkovej Timravy. Dramatické spracovanie tejto novely o zaostalých a lenivých dedinčanoch, mrzáčke Anči a o pyšnej Ili zaujalo  žiakov prvých aj druhých ročníkov najmä svojim spracovaním a kvalitnými hereckými výkonmi hlavných predstaviteľov.

          • Jabĺčkový beh 2018

          • piatok 19.10.2018 

             

            Naši žiaci z II. A sa zúčastnili podujatia Jabĺčkový beh 2018, ktorý už tradične organizuje Liga proti rakovine v Skalici. Za svoju účasť v tejto akcii si chlapci symbolicky vybehali jabĺčko pre zdravie. Každý rok podporujeme so žiakmi aktivity organizácií, ktoré myslia aj na tých ľudí, ktorí potrebujú našu pomoc.

          • Študentský veľtrh AKADÉMIA & VAPAC 2018

          • Kam po strednej škole? Štúdium a kariéra

            Slovenské, české, zahraničné vysoké školy, vzdelávacie inštitúcie a zamestnávatelia prezentovali svoje programy pre mladých ľudí, ktorí sa rozhodujú, kam po strednej škole. Naši štvrtáci navštívili veľtrh s výchovnou poradkyňou, zaujímali sa hlavne o možnosti vysokoškolského štúdia technického zamerania, uplatnenia na trhu práce nielen na Slovensku. Workshopy, prezentácie a diskusie poskytli žiakom informácie a prehľad o tom, kam sa môžu uberať po úspešnom ukončení stredoškolského štúdia.

          • 25.výročie - Liga proti rakovine

          • Piatok, 5.10.2018 - Výročie založenia Ligy proti rakovine, pobočky v Skalici

            Čestným hosťom v rámci 25.výročia založenia Ligy proti rakovine v Skalici bola aj naša majsterka odbornej výchovy Marta Pertlová, ktorá niekoľko rokov spolupracuje s organizáciou s celoslovenským pôsobením. Každý rok aktívne zapája našich žiakov do charitatívnych zbierok, z ktorých sa financuje výskum a liečba onkologických chorôb. Významní hostia sa stretli v Kultúrnom dome v Skalici, aby si pripomenuli začiatky, činnosť a aktivity organizácie k zlepšeniu života onkologických pacientov. Pani majsterka odbornej výchovy Pertlová Marta sa teší so svojimi žiakmi na ďalšie aktivity, ktoré pomôžu pacientom.

            https://www.ucn.sk/ucitelske-blogy/skalicki-strojari-s-velkym-srdcom

          • Župný deň TTSK

          • Štvrtok, 4.október 2018

            Dnešný deň Trnavskej župy si žiaci Strednej odbornej školy strojníckej v Skalici pripomenuli besedou zameranou na históriu, osobnosti a život nášho rodného regiónu. V neformálnej diskusii reagovali na otázky, ktoré zaujímajú mladých ľudí žijúcich a študujúcich v TTSK a zároveň si doplnili svoje vedomosti o osobnostiach pôsobiacich v našom regióne v minulosti aj v súčasnosti. Žiaci nadstavbového štúdia našej školy tak dúfajú, že budú môcť svojou prácou v blízkej budúcnosti prispieť k rozkvetu kraja, v ktorom žijú.

          • ROAD SHOW

          • 1.10.2018 - Stretnutie riaditeľov škôl so zamestnávateľmi v SOŠ Holíč

            Zástupcovia stredných odborných škôl v zriaďovateľskej posobnosti TTSK a zástupcovia zamestnávateľov diskutovali za okrúhlym stolom o možnostiach spolupráce a rozvoji odborného vzdelávania a prípravy v Trnavskom samosprávnom kraji. Našu školu zastupovala riaditeľka školy spolu so zástupcom Školiaceho centra Schaeffler Skalica, spol. s r.o., Kočišom L. 

            https://www.ucn.sk/ucitelske-blogy/road-show

          • Kurz ochrany života a zdravia v Zuberci

          • Tretiaci na Orave 18.-22.06.2018

            Každoročný záver unaveného školského roka už tradične patrí tretiackym Kurzom ochrany života a zdravia, ktoré vďaka aktivite a záujmu o vykonanie správnej veci náš učiteľ telesnej a športovej výchovy Mgr. Jozef Mrva organizačne zabezpečuje v nádhernom prostredí oravskej prírody v Zuberci.

            ZŠ Zuberec sa takisto ako po roky minulé stala na týždeň útočiskom žiakov III. F a III. N triedy SOŠS Skalica a títo spolu s pedagogickým dozorom Mgr. Jozefom Mrvom, Ing. Lenkou Slezákovou a Ing. Evou Liskovou sa spoločne pokúsili splniť plánovaný naplnený program KOŽaZ.

            Prvý deň sa žiaci spolu s učiteľmi rozcvičili v Jánošíkových dierach v Národnom parku Malá Fatra a v príjemnom počasí prebehli z Dier do Štefanovej, pokochali sa nádherným pohľadom na Veľký aj Malý Rozsutec a autobusom sa dopravili do Zuberca. Nasledujúce dni sa chlapci zoznámili s veľkosťou, históriou a súčasnosťou Oravského hradu, splavili plťami rieku Oravu popod skalné bralo Oravského hradu a poprechádzali sa po Slanickom ostrove umenia na Oravskej priehrade. Samozrejme, nezabúdalo sa ani na našich oravských rodákov, ktorých stopy sme na Orave neustále sledovali – Anton Bernolák, Martin Kukučín, Margita Figuli, Milo Urban a Pavol Országh Hviezdoslav. Roháče sa právom považujú za najkrajšiu časť Západných Tatier. Rozložitú Roháčsku dolinu lemuje veniec krásnych končiarov, ktoré sa podobajú  na čertove rohy a azda aj preto dostali toto výstižné pomenovanie. Aj keď  turistická trasa v Roháčoch nepatrí k tým najľahším, určite si zaslúži prívlastok najkrajšia,  ako ju pomenovali počas túry naši tretiaci.

            Jaskyniarstvo v Tatrách a vôbec na Slovensku má dlhoročnú tradíciu a keďže v tomto roku si pripomíname 100. výročie vzniku Československej republiky, voľba padla jednoznačne na jaskyňu nesúcu meno práve na pamiatku tejto udalosti – Demänovská jaskyňa slobody. Poobede sme vychutnávali slovko relax v areáli Aquaparku Bešeňová.  Pekné letné počasie v prvom letnom dni tohto roka a náročné aktivity našich chlapcov úplne vyčerpali, a tak podvečerný futbalový zápas medzi žiakmi SOŠS Skalica a miestnymi dorastencami zo Zuberca skončil víťazstvom domáceho družstva.

            Naspäť domov sme sa vracali cez Hviezdoslavov Kubín, zastavili sme sa v Zázrivej a po náročnom, no úžasnom týždni na Orave sme sa úprimne potešili, keď sme zazreli prvé vínorodé skalické kopce/kopčeky.

          • Strojársky veľtrh v Nitre

          • 22.05.2018

            Agrokomplex v Nitre hostil vystavovateľov nielen zo Slovenska, aby svojimi prezentáciami oboznámili návštevníkov o novinkách a nových technológiách v strojárskej výrobe. Majstri odbornej výchovy pod vedením zástupcu riaditeľky školy pre praktické vyučovanie zorganizovali v rámci praktického vyučovania odbornú exkurziu pre žiakov 1.-3.ročníka. Žiaci mali možnosť získať cenné informácie z oblasti zvárania, frézovania, sústruženia, brúsenia a CNC-programovania. Prezreli si robotizované pracoviská a nové technológie firiem.

          • Odborné exkurzie v skalických podnikoch

          • Navštívili sme zamestnávateľov - Protherm, Vaillant Group Skalica, DIDAKTIK Skalica, AKE Skalica

            Žiaci II.A a III.F navštívili 17.5.2018 spolu s majstrami OV Jozefom Kollárom a Bc.Cáfalom R. návštevnícke centum Vaillant a Protherm v priestoroch výrobného závodu Protherm Production. Počas návštevy tohto centra sa oboznámili s históriou a vývojom  značiek Vaillant a Protherm a prezreli si taktiež aktuálny sortiment výrobkov spoločnosti Vaillant Group. Počas prehliadky výrobného závodu spoznali najmodernejšie procesy výroby vykurovacích zariadení.

            Hlavným výrobným programom firmy DIDAKTIK Skalica je produkcia výrobkov z tenkých plechov vysekávaním, ohraňovaním, nitovaním s následnou požadovanou povrchovou úpravou. Žiaci si mali možnosť prezrieť spracovanie plechov na najmodernejších číslicovo riadených lisoch a vysekávacích automatoch. Navštívili aj pracovisko robotického zvárania a obrábania materiálov na CNC strojoch. Žiakov zaujali aj priestory skladového hospodárstva, ktoré boli vybavené najmodernejšou logistickou technikou.

            AKE Skalica je pokračovateľom tradície výrobného sortimentu presných a špeciálnych ložísk pre automobilový, textilný a letecký priemysel.  V tejto firme žiakov najviac zaujalo to, akým spôsob výrobca zabezpečuje kvalitu svojej produkcie. Mali sme sa možnosť dozvedieť, že každé vyrobené ložisko v tejto firme má svoj tzv. rodný list, na ktorom je uvedené všetko od vlastností a štruktúry polotovaru, cez mená zamestnancov, ktorí sa podieľali na jeho výrobe, až po jeho expedíciu zákazníkovi.  

            Všetky tieto exkurzie mali pre žiakov veľký význam. Mali tak možnosť zoznámiť sa z najmodernejšími technológiami v strojárstve a spoznať tak firmy, ktoré pôsobia v našom regióne. 

          • JobExpo 2018 - Mladý tvorca 2018

          • Opäť sme prezentovali našu školu na významnom podujatí

            Výstavisko Agrokomplex v Nitre hostilo zástupcov stredných odborných škôl a firiem v dňoch 26.-27.apríla 2018. Veľtrh práce JobExpo 2018 bol spojený s 26.ročníkom výstavy Mladý tvorca, v rámci ktorej sa prezentovalo vyše 130 stredných škôl zo Slovenska a Českej republiky. Školy prezentovali práce žiakov, rozvoj odborného vzdelávania vo svojich regiónoch, spoluprácu škôl s firmami a systém duálneho vzdelávania. Našu školu zastupovali riaditeľka školy, majsterky odbornej výchovy Marta Pertlová a Jana Morávková so svojimi žiakmi. Riaditeľka školy a zástupca pre praktické vyučovanie Ing.Mihál Miroslav diskutovali so zástupcami Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, zúčastnili sa odbornej konferencie zameranej na duálne vzdelávanie a spoluprácu so zamestnávateľmi. Zástupcovia TTSK odovzdali riaditeľke školy pohár za prezentáciu odborného vzdelávania a prípravy.

          • Boli sme na Bradle

          • Dňa 24.04.2018 žiaci III.N a III.F  navštívili múzeum generála Milana Rastislava Štefánika, slovenského astronóma, fotografa, vojenského letca, brigádneho generála ozbrojených síl Francúzska, diplomata a politika, ktorý sa podieľal na vzniku Československa, na bývalej fare v jeho rodnej obci Košariská. Po podrobnom a zaujímavom výklade o živote a diele M. R. Štefánika sa žiaci boli pozrieť aj na jeho hrobku – mohylu na Bradle, ktorú navrhol Dušan Jurkovič. Exkurzia svoj účel splnila.